Check vooraf welke verzekeringen van pas komen.
Ben je aansprakelijk voor schade aan het kot?
Net zoals thuis kan er op het kot van je zoon of dochter schade ontstaan door brand, water of een kortsluiting. En dat kan ook schade toebrengen aan anderen. Denk maar aan een uitslaande brand, water dat binnensijpelt bij de buren …
Als huurder van het kot word je dan aansprakelijk gesteld, behalve bij overmacht zoals een blikseminslag of een fout door een derde.
Vaak is de huurdersaansprakelijkheid voor het kot van je student verzekerd via de brandverzekering van je eigen woning (hoofdverblijfplaats). Je checkt best je woningverzekering om er zeker van te zijn dat de waarborgen volstaan.
Wat met de inboedel?
Je zoon of dochter brengt vast en zeker zijn of haar eigen spullen mee op kot en misschien koopt hij of zij er nog wel wat bij: meubels, laptop, smartphone … Ook het huisraad kan beschadigd raken door bijvoorbeeld een waterlek.
De inboedel van het kot is doorgaans meeverzekerd in je eigen woningverzekering. Controleer of dat effectief het geval is voor jouw contract en of het verzekerde bedrag volstaat om je eigen inboedel en die van je zoon- of dochterlief te dekken.
Een ongelukje is snel gebeurd!
Een ruime familiale verzekering (BA Privéleven) is ook een goede keuze. Stel, je student leent de tablet van een kotgenoot en laat die per ongeluk stukvallen. Je eigen familiale verzekering komt tussen in de kosten als ze huisgenoten die tijdelijk elders wonen, eveneens als verzekerden beschouwt. Ga dus even na wat je contract precies dekt.
Student in het buitenland
Trekt je student voor enkele maanden naar het buitenland met Erasmus? Denk eraan zijn aansprakelijkheid, spullen en gezondheid te verzekeren.
Normaal is een studentenkot meeverzekerd in de brandverzekering van de ouders, zowel in België als in het buitenland. Dat geldt ook voor de inboedel die tijdelijk mee verhuist.
Je familiale verzekering dekt eveneens de aansprakelijkheid van je student terwijl hij in het buitenland studeert. Al zijn er in sommige verzekeringen beperkingen inzake duur of plaats van het verblijf in het buitenland.
Wat bij ziekte of hospitalisatie in het buitenland? Neem vóór vertrek contact op met het ziekenfonds voor meer informatie over waar de rechten op gezondheidszorgen behouden blijven en wat de procedure is. Het is sowieso sterk aangeraden om een eigen reisbijstandsverzekering voor je zoon of dochter af te sluiten. Zeker als je student buiten Europa gaat studeren.
Student op eigen benen
Zolang je studerende zoon of dochter bij jou gedomicilieerd blijft, is hij of zij in de meeste gevallen ook gedekt door jouw verzekeringen, ongeacht of hij of zij op kot zit. Dat is niet meer zo wanneer je student zijn eigen boontjes dopt en zijn eigen domicilie heeft. Op dat moment beschouwt de verzekeraar hem als een apart gezin en moet hij ook zelf instaan voor zijn verzekeringen.
Hulp nodig bij de voorbereiding?
Studeren moet je zoon of dochter helemaal zelf doen, maar voor advies over de nodige verzekeringen kan je bij ons terecht.
Samen met jou gaan we na of je huidige verzekeringen voldoen en wat je nog nodig hebt om jouw oogappel zo goed mogelijk te beschermen. Zo beleeft hij of zij straks de beste tijd van zijn leven in de beste omstandigheden.