Gedeelde mobiliteit... Wie is aansprakelijk bij een ongeval?

Naast deelfietsen en -auto’s zijn nu ook de deelscooters en -steps een opmars aan het maken. Veel mensen doen beroep op deze gedeelde mobiliteit maar staan vaak niet of nauwelijks stil bij de wettelijke aansprakelijkheid tijdens het gebruik. Wat als je een ongeval krijgt? Wie betaalt de schade?

Deel op Facebook X LinkedIn

Deelauto's en deelscooters

De eigenaar is verplicht om de wagen of scooter te verzekeren en een BA-verzekering af te sluiten. De voertuigen van een deelbedrijf zijn omnium verzekerd. Als je bij een ongeval in fout bent, moet je wel een franchise betalen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de aanbieder.

Deelsteps

Elektrische steps zijn razend populair. Dat merkt men helaas ook op de spoeddiensten waar men gips of naald en draad moet bovenhalen om een ongelukkige stepper terug op te lappen.

Wanneer er ook schade bij derden is, wordt het een ander verhaal. Sinds 1 juni 2019 is de aanbieder van een elektrische step niet langer verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering aan te gaan. Ze doen dit dus niet allemaal. Met uitzondering van klasse A-bromfietsen geldt dit trouwens voor alle voertuigen die met mechanische kracht niet sneller kunnen rijden dan 25 km/u.

Het is daarom raadzaam eerst na te vragen bij je verzekeringsmaatschappij of je gedekt bent door je familiale verzekering. Is dit niet zo? Dan moet je om zeker te zijn een BA-verzekering afsluiten. Als bestuurder van een step blijf je wel een zwakke weggebruiker. Bij een verkeersongeval waarbij een zwaarder motorvoertuig betrokken is, zal je lichamelijke schade en schade aan je kledij vergoed worden door de BA-verzekeraar van het zwaardere voertuig.


Deelfietsen

Voor deelfietsen gelden dezelfde regels als voor deelsteps. Je bent verantwoordelijk voor jezelf en de fiets tijdens het gebruik, net alsof je op je eigen fiets zou rijden. Er zijn dan ook weinig problemen met deelfietsen. Een fiets is een zachte vorm van mobiliteit waarvoor je je niet extra hoeft te verzekeren. Let er wel op dat je de fiets volgens de voorwaarden inlevert of achterlaat. Je bent verantwoordelijk totdat je reglementair bent uitgecheckt. Neem desnoods een foto bij twijfel, een technisch probleem of schade waarvan jij de oorzaak niet bent.